Événement 2016 Alimentation et industries à l'ère de la mondialisation
Journée d'études internationale

EHESS FFJ - SCALES OF THE ALIMENTATION: AN ASIAN PERSPECTIVE- 18ー19 FÉVRIER 2016


         


Échelles de l'alimentation: une perspective asiatique



18 février 2016, 10:00a.m.-6:30 p.m., à l'EHESS (190 Avenue de France 75013 Paris)、salle 638-640(6ème étage)


Télécharger le programme


 
The international conference “Scales of the Alimentation: an Asian Perspective” aims at bringing together the French and international scholars of Asia in order to promote a global approach to Asia and to bring together different research institutions based in Europe, therefore to develop the exchanges between different international scholars of Asian societies and experts related to the themes of the food.


Today, Asia is experiencing rapid change. It is a territory of high demographic density where almost 60% of the world population is concentrated, a source of great potential for this region but also critical problems: demographic transition, rapid urbanization, fast economic development of these countries, consequences of natural and human disasters. And yet, a growing number of Europeans are interested in the Asian way of life, and the good Asian gastronomy become part of the enticement of the regional “soft power”.


 
Our objective is to deliver in-depth analysis and innovative methods arising from research in social and human sciences. We aim to better understand economic, political, institutional, cultural, technological and organizational dynamics of past and present dietary practices in Asia. In particular, we will focus on how the state of food practices and their knowledge is interwoven with other social and technological developments, that are the legacies of expanding and shrinking empires and the mass industrialization.

At the same time, we aim to show an “European vision of Asia”. Given the region’s rich relationship with European political, technological and cultural dominance since the 16th century, European countries share a long and deep history of food with Asian countries. Our presentations will pay attention to how food regimes and dietary practices became an increasingly global affair, with each one exploring an appropriate scale of comparison while undertaking a critical assessment of the “Asian specificity”.

Cet événement est organisée avec le concours de la Toshiba International Foundation, du Réseau Asie et Pacifique, du GIS Asie, du Reischauer Institute of Japanese Studies de l'Université de Harvard et de All Nippon Airways. La langue de la conférence est l'anglais.
 



 
Participants : Françoise SABBAN (EHESS), Theodore BESTOR (Harvard University), Bok-rae KIM (Andong National University), Tatushi FUJIHARA (Université de Kyoto), Xin Yuan ZHANG (Université de Tokyo), Kotaro FUKUHARA (Université de Tokyo), Ann VEECK (Western Michigan University), Katarzyna CWIERTKA (Leiden University), Bruno LAURIOUX (Université de Versailles - Saint-Quantin-en-Yvelines), Pierre-Antoine DESSAUX (Université François Rabelais)


 
Ce workshop sera suivi, le 19 février 2016 de 9h à 12h, d'une rencontre coordonnée par le GIS ASIE entre quelques jeunes chercheurs basés en France et nos invités étrangers. Durant cette rencontre, chaque jeune chercheur disposera de 15 minutes pour présenter son travail ; présentation qui sera suivie d'une discussion de 20 minutes avec nos invités étrangers. Les participants devront envoyer un résumé de leur projet de thèse (ou équivalent en cas de Master ou de Docteur) de 2 pages au maximum. La langue de cette rencontre sera en anglais.


Pour de plus amples informations, veuillez contacter ffj@ehess.fr